Katalog
KONFIGURATOR
SÖK
KATALOG
Ofen-Heizmuster
scroll down

En kamin blir till: I bör­jan fanns idén

Från den första skissen till den färdiga kaminen: RIKA:s produktutvecklingsteam ger en spännande inblick bakom kulisserna.

RIKA är marknadsledande i Europa inom segmentet pelletskaminer och ligger i många avseenden steget före kaminbranschen. Det höga värdet som läggs på teknik och innovation är särskilt tydligt i den interna kartläggningen av hela produktutvecklingsprocessen. Inte bara den egna hård- och mjukvaruavdelningen utan även det interna testlaboratoriet - ett av de modernaste på marknaden - utgör en avgörande fördel. Ett välkoordinerat, erfaret team med högt kvalificerade medarbetare från en mängd olika discipliner arbetar hand i hand - optimala förutsättningar för tekniska innovationer på högsta nivå.

Från idé till första utkast

Varje produktutveckling baseras på behov - kundernas och partnernas behov kommer helt klart först: problem ska lösas och gränser omdefinieras. I ett första steg konkretiseras idéerna gemensamt och de väsentliga produktegenskaperna för den nya utvecklingen definieras. Detta resulterar i ett första grundläggande designkoncept: den tekniska layouten, förbränningstekniken, dimensioneringen av förbränningskammaren samt valet och placeringen av de enskilda komponenterna definieras.

Erster 3D-Ofen-Entwurf

I nästa steg valideras grundkonceptet med hjälp av datorstödda flödessimuleringar och optimeras steg för steg genom geometriska justeringar och lämpligt materialval. Resultatet är en så kallad värmemönsterdesign.

Simuleringar av ugnsflöden
Flödessimuleringen ger en djup inblick i de fysiska processerna inuti braskaminen.

Det är de inre värdena som räknas: Hårdvara och mjukvara

För att säkerställa optimal förbränning i kaminen på lång sikt är skräddarsydd hårdvara avgörande, förutom en väl genomtänkt mekanisk design. Utvecklarna konstruerar alla systemrelevanta enheter med modern CAD-programvara. Alla områden täcks internt, från forskning och val av komponenter till den färdiga kretskortslayouten. Prototyperna för hårdvaran skapas också på plats. I processen förlitar sig RIKA på högsta komponentkvalitet och säkerhet.

Ofen-Platine löten
Braskaminsskiva
Kretskortet - bärande element av elektroniska komponenter.

Nu kommer programvaran in i bilden. Mjukvaruutvecklarna på RIKA programmerar allt: från avläsning av sensordata till komplex visualisering av pekskärmar, trådlösa kommunikationsgränssnitt och till och med mobila applikationer för smartphones.

Handgjord i ett mönster för kaminuppvärmning

Baserat på konstruktionsdata tillverkas alla enskilda delar. Alla plåtdelar tillverkas internt på RIKA och monteras noggrant för hand. Redan i detta skede läggs stor vikt vid den efterföljande serieproduktionen. Konstruktören hjälper till med monteringen av värmeprover och införlivar förslag till förbättringar direkt i konstruktionen.

Ofen-Heizmuster
Ofenheizmuster-Schweißen


Första testfasen

I testlaboratoriet förvandlas idéer och visioner för första gången till konkreta och mätbara produkter. Provexemplaret av kaminen testas med den senaste utrustningen. Huvudmålen i detta utvecklingsskede är å ena sidan optimal förbränning och å andra sidan en tät och säker drift. Även i detta skede läggs stor vikt vid användarvänlighet och praktisk användning.

Designa begär: design av spisar

Efter det framgångsrika värmeprovet börjar designarbetet tillsammans med den internationella designbyrån KISKA, en långvarig partner till RIKA. Målet är att hitta det perfekta samspelet mellan former och funktioner samt färger, material och ytor. Från flera designförslag bestäms det slutliga konceptet tillsammans med ledningen ur synvinkeln utseende, haptik och ekonomisk genomförbarhet. I nästa steg genomgår det slutliga designförslaget en grov teknisk genomförbarhetskontroll på designavdelningen och därefter utarbetas produktionstekniken i detalj.

Ofendesign-Findung
Ofen-Designfindung: Farben & Materialien


En första prototyp skapas...

Vid prototyptillverkning monteras ugnen slutligen tillsammans med konstruktören, med fokus på enkel montering och service samt lämplighet för serieproduktion.

Ofen-Prototypen-Montage


Den första serietillverkade prototypen utsätts för omfattande tester. Verifieringen av konstruktionsspecifikationen står här tydligt i fokus. De säkerhetsrelevanta standardspecifikationerna, t.ex. temperaturer i förhållande till intilliggande komponenter och material, måste uppfyllas. Utsläppsvärden och verkningsgrad måste också överensstämma med standarden. Dessutom granskas användbarheten, dvs. användarvänligheten, noggrant i denna fas. Tillsammans med design och programvaruutveckling vidareutvecklas detta kontinuerligt. Målet är en mogen, tekniskt felfri prototyp som är redo för typprovning på ett ackrediterat testcenter.

Ofen-Testlabor
Ofen-Testlabor: Wärmebild-Kamera

På rätt väg: från pilotserie till serieproduktion

De första tio enheterna av den nya ugnsmodellen serietillverkas vid produktionsanläggningen i Adlwang. Efter slutliga tester i testlaboratoriet släpps serieproduktionen slutligen och den nya ugnsmodellen läggs till i RIKAs ugnssortiment.

Serietillverkning av RIKA-braskaminer
Serieproduktionen sker vid produktionsanläggningen i Adlwang, Oberösterreich.
RIKA:s team för produktutveckling
Produktutvecklingsteamet på RIKA är stolta över sina innovationer.

Manuel Kössl (på bilden fjärde från höger), RIKA Technology & Innovation: "Vi arbetar redan idag på morgondagens kaminer. Eld fascinerar oss, teknik är vår passion. Och det är det som förenar oss."

RIKA produktutveckling - filmen!

Kategorie Företag
RIKA

RIKA

Kontaktformulär

Vi behandlar dina uppgifter konfidentiellt och med största omsorg. Genom att skicka in detta formulär godkänner du den grundläggande dataskyddsförordningen och överföringen av dina personuppgifter till våra RIKA-återförsäljare.

Ditt meddelande har skickats in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.
Tyvärr har överföringen av din förfrågan inte fungerat. Vänligen försök igen.