Katalog
KONFIGURATOR
SÖK
KATALOG
70 Jahre RIKA
scroll down

Från låssmeds­bu­tik till europeisk mark­nad­sledare — 70 år med RIKA

RIKA firar sitt 70-årsjubileum 2021. Anledning nog att ta en titt på familjeföretagets historia.

Hur allt började

1951 grundade Karl Riener Sr. låssmedsbutiken RIKA, uppkallad efter initialerna i hans namn, i en 60 m² liten verkstad i centrum av Kirchdorf/Krems - bara några kilometer bort från företagets nuvarande säte. Under de svåra förhållandena under efterkrigstiden, som präglades av återuppbyggnad, tillverkade han klassiska metallprodukter som räcken eller även skänkförslutningar. Efter att ha öppnat ytterligare två, något större anläggningar, köpte Karl Riener Sr. slutligen lådfabriken i Micheldorf 1969 och flyttade sin produktion till den nya anläggningen, som fortfarande finns där idag.

Vid den tiden var RIKA redan en viktig leverantör till KELOMAT, en välkänd österrikisk tillverkare av tryckkokare, och utrustade Europa- och världsmästerskap samt olympiska spel med måltransportsystem för sportskyttar. Samarbetet med det österrikiska postverket, som köpte komponenter för kabelförankring från RIKA, visade sig några år senare vara en riktig lyckoträff.

70 years of RIKA


Telefonkiosken - en milstolpe

Bara några år efter att hans son Karl Stefan Riener började på företaget (1970) lyckades de ta ett avgörande steg för företagets framtid: de vann anbudsförfarandet för ett storskaligt telefonkioskkontrakt från den österrikiska posten. Detta gav det nödvändiga kapitalet för ytterligare investeringar och därmed nya affärsområden. Omorienteringen av produktionen mot telefonkiosker innebar också att tillverkningen av plåtdelar intensifierades för att säkerställa ett bättre utnyttjande av maskinerna.

Karl Stefan Riener: "Att jag gick med i företaget var en självklarhet på den tiden. Och det visar sig fortfarande vara rätt beslut idag."
70 years of RIKA


Från pionjär till europeisk marknadsledare

Den långa traditionen att värma med ved ledde till att man i Skandinavien på 1970-talet utvecklade de första vedeldade kaminerna som vi känner dem idag: med god utsikt över flammornas spel bakom en glasad dörr. Familjen Riener insåg tidigt potentialen för braskaminer på den österrikiska marknaden och använde de tillgängliga maskinerna för plåtbearbetning för att lansera den första braskaminen 1982 - grundstenen till dagens företag var lagd. Men detta uppfyllde också en önskan från Karl Stefan Riener: att skapa en produkt som kombinerar teknik och design, föränderlig i utseende och funktioner, för det privata bostadsutrymmet.

Den första pelletskaminen var bara några år bort. Under sina utlandsresor i USA blev Karl Stefan Riener bekant med den nya tekniken. Utan vidare köpte han en amerikansk pelletskamin som var mycket enkel i sin funktion och ofattbart högljudd. Han analyserade funktionen in i minsta detalj och plockade isär den i alla dess enskilda delar för att sedan själv bygga en första prototyp, som efter många förbättringar till slut uppfyllde europeiska standarder.


I början exporterades RIKA:s pelletskaminer uteslutande till USA - mer än 10 000 enheter per år. Där var pelletskaminer för privat bruk redan allmänt kända. Så småningom spreds träpellets över hela Europa från Sverige, där de redan var etablerade som bränsle för industrianläggningar. Många träförädlingsföretag i Österrike blev så entusiastiska över RIKA:s pelletskaminer att de själva började tillverka pellets. Det var så pelletskaminernas segertåg och RIKA:s därmed sammanhängande europeiska marknadsledarskap började.

RIKA drabbades av ett enormt bakslag i samband med exporten av pelletskaminer till USA, som - i motsats till försäljningen i Österrike - anförtroddes en företagspartner fram till 1999. Ekonomiska oegentligheter i ledningen kostade nästan familjeföretaget dess existens. Men med outtröttligt engagemang och en strävan efter ständig utveckling lyckades man övervinna även denna svåra fas. Redan 2003 nådde RIKA:s produktion sina gränser - efterfrågan översteg klart kapaciteten. Familjen Riener beslutade att omstrukturera RIKA, vilket i slutändan ledde till att företaget delades upp i RIKA Innovative Ofentechnik och RIKA Blechkomponenten.


De befintliga produktionshallarna kunde snart inte längre hantera orderläget: 2005 öppnade RIKA Innovative Ofentechnik ytterligare en produktionsanläggning i närliggande Adlwang. Detta följdes av marknadslanseringen av den första kombikaminen 2011, framåtblickande värmeteknik från RIKATRONIC och RIKA FIRENET till röststyrningssystemet RIKA VOICE 2019. Kamindesignen fortsatte också att utvecklas, inriktad på nya levnads- och inredningsstilar samt den ökande trenden mot individualisering. Endast en sak förblev densamma: kvalitetsstandarden. "Redan från början fokuserade vi på bästa kvalitet - det är och förblir vårt framgångsrecept", sammanfattar Karl Stefan Riener.

Framtiden: lovande

År 2019 började Karl Philipp Riener på företaget, efter att ha arbetat i verksamheten i två år före sina studier och under en tid under dem. "För mig var det alltid tydligt att jag ville fortsätta familjeföretaget. Den kunskap och erfarenhet som byggts upp under årtionden är ovärderlig och ger stor frihet att förverkliga sig själv. Jag tycker verkligen om att arbeta med min far och vi är överens om det mesta", säger Karl Philipp Riener, som särskilt uppskattar sammanhållningen i företaget och understryker fördelarna med familjeföretaget. Karl Philipp Riener betonar att passionen för design och inredningsarkitektur också binder dem samman, och ger en glimt av framtiden: "Vi tänker kaminer längre fram. Oavsett om det är inomhus eller utomhus, som en möbel, ett designobjekt eller en värmekälla med en feelgood-faktor - det finns många möjligheter kring kaminen. Och vi har många planer.


Karl Philipp Riener: "Jag är stolt över våra rötter, våra produkter och över att kunna leda vårt familjeföretag in i framtiden."
Kategorie Nyheter
RIKA

RIKA

Kontaktformulär

Vi behandlar dina uppgifter konfidentiellt och med största omsorg. Genom att skicka in detta formulär godkänner du den grundläggande dataskyddsförordningen och överföringen av dina personuppgifter till våra RIKA-återförsäljare.

Ditt meddelande har skickats in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.
Tyvärr har överföringen av din förfrågan inte fungerat. Vänligen försök igen.