Katalog
KONFIGURATOR
SÖK
KATALOG
Moka dekor holzlamellen ambiente v1 1
scroll down

Brän­npunkt kök

MOKA tar dig tillbaka till en tid då elden var centrum i varje hem. Den återupplivar den ursprungliga matlagningen med vedeldning - kombinerat med miljövänlig, innovativ teknik och all bekvämlighet hos moderna vedeldade kaminer.

Elden i centrum

Köket har alltid haft en speciell dragningskraft på människor, det är en plats för möten, för stimulerande dofter och gemensamma måltider, för samtal och värme. Fester brukar börja och sluta i köket. Det är den mysiga atmosfären och eldens fascination som ursprungligen förde människor samman runt eldstaden.

Det fanns och finns alltid en speciell energi i samband med matlagning. Därför spelar köket också en viktig roll i arkitekturen och som öppet kök med matplats återspeglar det förmodligen bäst sin ålderdomliga karaktär. För att föra tillbaka elden till detta vardagsrum hittar vedeldade spisar alltmer sin väg tillbaka till vår moderna livsmiljö.

Hållbar uppvärmning och matlagning

Att använda en braskamin med häll ger möjlighet att utnyttja värmen på två sätt: Förutom den unika eldupplevelsen och den behagliga strålningsvärmen kan alla rätter tillagas samtidigt.

MOKA är utrustad med en emaljerad gjutjärnsplatta med droppskål och öppnar upp för en mängd olika tillagningsprocesser - från uppvärmning och varmhållning till rostning, bräsering och kokning. Värmeplattans fördelar ligger i dess

  • värmebeständighet
  • motståndskraft mot repor
  • Hållbarhet
  • jämn värmefördelning.
MOKA Varianten
Varianter: Dekor av träribbor, svart stål, dekor av stengrått

Med lite känslighet och övning kan hällens temperatur justeras för olika ändamål. Den beror på följande parametrar:

  • Förbränningsluft: Ju mer luft som når lågorna, desto hetare blir elden. Begränsning av tilluften ger lägre temperaturer under längre tid, eftersom veden inte brinner lika snabbt, och lämpar sig t.ex. för sjudning. Vid stekning är det däremot lämpligt att öka lufttillförseln under en kort tid. På MOKA regleras lufttillförseln enkelt och bekvämt med en spak på ovansidan av bakpanelen.
  • Bränsletillförsel: Ju högre bränslemängd, desto varmare blir ugnen. Mer ved ger därför högre temperaturer på hällen*.
  • Bränsletyp: Förbränningsegenskaperna hos olika träslag varierar också. Hårda träslag som bok eller ek är särskilt lämpliga för matlagning. De ger en jämn, stabil och långvarig värme och uppnår höga temperaturer.

Modernt utseende, toppmodern teknik

MOKA har två olika rökrörsanslutningar - en på ovansidan och en på baksidan. Med en höjd på 93 cm motsvarar spisen den vanliga arbetshöjden i kök. Den finns med tre olika sidoklädslar: med svart stålhölje och porslinsstengods i träribbor eller stengrå dekor. Med sitt eleganta utseende skiljer den sig tydligt från den rustika bilden av trä- och bordsugnar och harmonierar även med de mest moderna köken.

Fördelarna med MOKA i en överblick:

  • kompakt design
  • Häll i emaljerat gjutjärn inkl. droppränna
  • drift oberoende av omgivande luft
  • RLS-system
  • Energieffektivitetsklass A+
  • Anslutning av rökrör upptill och baktill (maximal kokyta)
  • Bekväm enhandskontroll av lufttillförseln
  • Elegant sidopanel
  • Värmeeffekt 4-8 kW
  • Lufttillförsel baktill, som tillval även nedtill
”MOKA är hållbar, njutbar matlagning med trä. Den kombinerar upplevelsen av värme med originell matlagning, modern teknik med genuint hantverk. En ugn med mervärde.” Rudolf Körber, RIKA Marknadsföring och Försäljning

Tips:

Kastruller och stekpannor av gjutjärn är särskilt lämpliga för matlagning med vedeldade spisar, eftersom de lagrar och fördelar värmen jämnt. De är också robusta och tål mycket höga temperaturer.

Tunnväggiga köksredskap bör undvikas eftersom de snabbt kan bli skeva eller överhettade. Även kastruller av rostfritt stål eller emalj är lämpliga, förutsatt att de har en tjock bottenplatta.

*Den maximala värmeeffekten på 8 kW får inte överskridas med MOKA.

Kategorie Nyheter
Helene Huber

Helene Huber

Kontaktformulär